Voorwoord

 

Met enthousiasme en trots presenteren wij het bestuursverslag van PCBO Apeldoorn over het jaar 2024! Ontdek wat we het afgelopen jaar hebben bereikt, welke uitdagingen we hebben overwonnen en welke plannen we hebben voor de toekomst.

 

In 2024 is PCBO Apeldoorn gestart met het uitvoeren van het nieuwe strategisch meerjarenbeleidsplan “Tijd voor samen”. Dit plan richt zich op vijf belangrijke thema’s: basisvaardigheden, teamgericht organiseren, innovatie in het onderwijs, gelijke kansen en christelijke waarden in een veranderende wereld.  

Het Meerjarenbeleidsplan, en daarmee ook het woord “samen” vormen dan ook de rode draad in dit bestuursverslag. Wij zijn ervan overtuigd dat de uitdagingen in het onderwijs te groot zijn om alleen op te lossen. Daarom versterkten we de samenwerking met onze partners. En in het kader van ‘samen’ zijn we ook blij dat we als bestuur sinds april 2024 weer op volle sterkte zijn.  

Wijziging in governance: In 2024 heeft PCBO Apeldoorn onderzocht hoe de organisatie anders ingericht kan worden om beter in te spelen op de toekomst en de kwaliteit van onderwijs en leiderschap te versterken.  

Daarnaast zijn er mooie resultaten behaald, zoals het aantrekken van nieuwe medewerkers en directeuren, de voortgang van de nieuwbouw van De Sjofar en verbouwingen bij De Korenaar en De Diamant Beemte. Ook behaalden we een uitzonderlijk hoge score op privacy en informatiebeveiliging.  

Vooruitkijkend blijft de organisatie zich inzetten voor goed onderwijs en ontwikkeling van kinderen en medewerkers. Dit alles is alleen mogelijk dankzij de inzet van alle collega’s, van professionals op onze scholen tot medewerkers op het bestuursbureau. Samen hebben we de blik vooruit! Dank voor alle inzet en het vertrouwen in 2024! 

Kitty ten Napel

 

Freek Rebel

01

In het kort

02

Onderwijskwaliteit

03

Personeel & Professionalisering

04

Huisvesting

05

Financiën

06

Verantwoording van de financiën


2024
in het kort

 

 

Wij zijn een christelijke onderwijsorganisatie met 25 basisscholen in Apeldoorn. Onze visie en missie vormen onze gemeenschappelijke basis. We bieden betekenisvol en toekomstgericht onderwijs aan kinderen op onze basisscholen. Onze belofte aan (toekomstige) leerlingen is dat we ruimte bieden voor persoonlijke ontwikkeling, met aandacht, ondersteuning, kennis, ervaring en christelijke inspiratie. 

5376

aantal leerlingen 2023 (peildatum 1 feb)

5379

aantal leerlingen 2024 (peildatum 1 feb)

54

nieuwe medewerkers

570

totaal aantal medewerkers

 

Onze scholen

 

1

De Terebint

Bekijk school

2
3

IKC De Ploeg

Bekijk school

4

De Kring

Bekijk school

5

De Sjofar

Bekijk school

6

De Emmaschool

Bekijk school

7

De Fakkel

Bekijk school

8

IKC Spreng Ugchelen

Bekijk school

9

PC Daltonschool Willem van Oranje

Bekijk school

10

Het Kompas

Bekijk school

11

De Wegwijzer

Bekijk school

12

De Korenaar

Bekijk school

13

Koningin Wilhelminaschool 

Bekijk school

14

Montessorischool Passe-Partout Centrum

Bekijk school

15

Montessorischool Passe-Partout Kerschoten

Bekijk school

16

Prinses Beatrix – Sjofar

Bekijk school

17

De Diamant De Beemte

Bekijk school

18

De Diamant Het Rooster

Bekijk school

19

De Diamant Het Kristal

Bekijk school

20

PC Jenaplanschool De Ontdekking

Bekijk school

21

Prinses Margriet

Bekijk school

22

PC Daltonschool Ichthus

Bekijk school

23

De Regenboog Osseveld

Bekijk school

24

De Regenboog Woudhuis

Bekijk school

25

Prinses Julianaschool

Bekijk school


Onderwijs­kwaliteit

 

PCBO Apeldoorn streeft naar verrijkend en verdiepend onderwijs in een veilig leerklimaat. We moedigen leerlingen en medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Eigenaarschap is een belangrijk element in onze professionele cultuur, gebaseerd op onze kernwaarden. 

Meer weten? Onderstaand meer informatie over de belangrijkste onderwerpen op het gebied van onderwijskwaliteit.

Zicht op onderwijskwaliteit

De onderwijskwaliteit wordt systematisch bewaakt en verbeterd via de PDCA-cyclus, die op alle niveaus van de organisatie wordt toegepast. Scholen stellen jaarlijks doelen op in jaarplannen, evalueren deze regelmatig met behulp van instrumenten zoals Mijn Schoolplan (MSP), kwaliteitskaarten (WMK) en schoolrapportages. Het College van Bestuur bespreekt de voortgang met schooldirecteuren aan de hand van o.a. schoolkaarten en stelt jaarlijks een Bestuursrapportage Onderwijskwaliteit op. Daarnaast worden waarderende audits uitgevoerd en wordt gewerkt met lerende netwerken en cyclische overlegstructuren zoals KSC-teams. Het bestuur stimuleert een open feedbackcultuur en borgt de ontwikkeling van scholen via managementcontractgesprekken, beleidsstukken, directeurenoverleg en het PCBO-leiderschapsprogramma. 

Verantwoording

Onze scholen leggen verantwoording af aan het bestuur, de inspectie van het onderwijs en aan hun eigen omgeving (ouders, MR, etc.). Als bestuur leggen we verantwoording af aan de inspectie van het onderwijs, de Raad van Toezicht en onze eigen omgeving (personeel, GMR etc.). De informatie waarover verantwoording wordt afgelegd is via verschillende manieren toegankelijk: 

  • In de schoolgids; 
  • In Vensters PO;
  • Op de website van de scholen en van het bestuur;
  • In het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de school;
  • In de Bestuursrapportage Onderwijskwaliteit met daarin een integrale verantwoording aan de Raad van Toezicht;
  • In de verslaglegging van voorgangsgesprekken (gesprekkencyclus). 

Waarderende audits

Sinds 2020 voert PCBO Apeldoorn waarderende interne audits uit als belangrijk instrument om de ontwikkelprocessen binnen scholen te meten. Deze audits zijn gebaseerd op het 4D-model:  

  • Discovery (huidige situatie)
  • Dream (toekomstvisie)
  • Design (plan van aanpak)
  • Deliver (uitvoering).  

Het auditteam richt zich tijdens het onderzoek op meerdere fasen van dit model en stelt op basis daarvan vast in welke ontwikkelingsfase de school zich bevindt en welke vervolgstappen nodig zijn. De auditrapportage helpt scholen om verantwoording af te leggen aan het bestuur en stimuleert tegelijkertijd een cultuur van leren van en met elkaar. In 2024 zijn, volgens de vierjaarlijkse cyclus, meerdere scholen bezocht en is geïnvesteerd in de professionalisering van auditoren, ook is het auditkader verder doorontwikkeld. Voor de beleidsperiode 2024-2028 is een nieuwe auditplanning opgesteld waarin alle scholen opnieuw zijn opgenomen. 

Doelen en resultaten

In de eerste helft van 2024 heeft PCBO Apeldoorn het strategisch beleidsplan 2019-2023 afgerond, dat na afstemming met de Inspectie van Onderwijs en de Raad van Toezicht met een jaar was verlengd. Binnen dit plan zijn doelen nagestreefd zoals het borgen van basiskwaliteit, zicht op onderwijskwaliteit, effectieve inzet van middelen voor passend onderwijs en versterking van samenwerking met externe partners. Ook is gewerkt aan kansengelijkheid, de ontwikkeling van interne netwerken, de transitie naar Integrale Kindcentra (IKC’s) en de doorontwikkeling van de auditstructuur.  

In de eerste twee kwartalen van 2024 hebben alle scholen een nieuw schoolplan opgesteld op basis van het strategisch meerjarenbeleidsplan (SMBP) 2024-2028. De thema’s van dit nieuwe beleidsplan worden zijn te vinden op onze website: Ons meerjarenbeleidsplan 2024-2028 – PCBO Apeldoorn. In het jaarverslag van 2025 zal PCBO Apeldoorn verantwoording afleggen over de voortgang op deze thema’s. 

Teamgericht organiseren

Om in de toekomst onderwijs te kunnen blijven bieden van hoge kwaliteit onderzoekt PCBO Apeldoorn nieuwe manieren om het onderwijs te organiseren. De themagroep ‘Anders organiseren’ heeft scenario’s ontwikkeld op basis van praktijkervaringen binnen de scholen, waarvan een aantal is onderzocht door een externe partner. In samenwerking met Hogeschool Saxion en andere onderwijsbesturen werd tijdens een studiereis naar Arizona State University geleerd over de Next Education Workforce (NEW) als mogelijke aanpak. Het thema “Anders organiseren” is opgenomen in het strategisch meerjarenbeleidsplan 2024-2028, met nadruk op regionale samenwerking, het versterken van de onderwijsarbeidsmarkt en teamgericht organiseren.

Onderwijsresultaten

Onze scholen brengen jaarlijks de leeropbrengsten breed in kaart en delen deze met leerlingen, ouders en andere betrokkenen. In het bestuursverslag wordt specifiek gerapporteerd over de resultaten van de IEP-eindtoets, die het niveau van leerlingen meet aan de hand van referentieniveaus 1F (fundamenteel) en 1S (streefniveau).  

De resultaten van 2024 laten zien dat alle scholen boven de signaleringswaarde van 1F scoren en 92% ook boven die van 1S. Daarnaast scoort 36% van de scholen op of boven het landelijk gemiddelde op 1F en 48% op of boven het gemiddelde op 1S. Scholen analyseren hun resultaten en leggen in hun schoolrapportage vast welke acties nodig zijn om hun doelen te behalen. Meer informatie is beschikbaar in de schoolgids van de scholen en viaScholen op de kaart.

IEP-Leerlingvolgsysteem

Alle scholen van PCBO Apeldoorn hebben in 2024 gewerkt met IEP-LVS als onafhankelijk instrument om de ontwikkeling van kinderen en de kwaliteit van lesgeven te monitoren. 

Twee keer per jaar zijn alle kinderen in groep 3 t/m 8 hiermee getoetst. De resultaten worden na elke afname grondig geanalyseerd en besproken binnen de eigen teams, met de afdeling onderwijskwaliteit en kinderopvang (OK&K) en met het College van Bestuur. Waar nodig worden afspraken gemaakt over passende interventies. 

Inspectie

De inspectie heeft in 2024 geen kwaliteitsonderzoeken gedaan binnen ons bestuur. Ook stonden er geen thema-/stelselonderzoeken gepland. Wel hebben we in 2024 als bestuur kennisgemaakt met onze nieuwe contactinspecteur en hebben we in het jaarlijkse bestuursgesprek met de inspectie stilgestaan bij ons kwaliteitsbeleid en het nieuwe SMBP 2024-2028.

Passend onderwijs

PCBO Apeldoorn streeft ernaar om alle leerlingen passend onderwijs te bieden, zodat zij de referentieniveaus kunnen behalen binnen een breed en evenwichtig curriculum. Het onderwijsaanbod wordt afgestemd op de specifieke kenmerken van de leerlingenpopulatie.  

In 2024 hebben alle scholen hun populatie opnieuw geanalyseerd om hun beleid hierop beter af te stemmen. Voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften wordt preventief gewerkt en waar nodig wordt specialistische hulp ingeschakeld. De zorgplichtcoördinator ondersteunt scholen bij het vinden van passende onderwijsplekken wanneer de situatie daarom vraagt.

Nationaal Programma Onderwijs

In 2021 startte het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om leerachterstanden door corona aan te pakken, met extra geld voor scholen, waaronder 8,5 miljard euro voor het funderend onderwijs. Scholen ontvingen per leerling een bedrag, dat hoger was voor scholen met een achterstandsscore. Alle scholen maakten een analyse van de achterstanden en stelden plannen op om het geld effectief in te zetten, bijvoorbeeld voor extra begeleiding, scholing van leraren en verbetering van het pedagogisch klimaat. Deze plannen zijn goedgekeurd door de medezeggenschapsraad. In 2024 is ruim 1 miljoen euro besteed, vooral aan extra personeel. Hoewel er positieve effecten zijn op leerprestaties en welzijn van leerlingen, is het lerarentekort een grote belemmering voor structurele verbetering. Niet bestede middelen worden gereserveerd en mogen nog tot juli 2025 worden gebruikt.  Niet bestede NPO-middelen worden toegevoegd aan de bestemmingsreserve voor de uitvoering van het SMBP.

Regeling bijzondere bekostiging professionalisering en begeleiding starters en directeuren

Sinds 2021-2022 is een deel van het prestatieboxgeld toegevoegd aan de reguliere  schoolfinanciering, en een ander deel wordt gebruikt voor begeleiding van startende leraren en directeuren. Scholen zetten dit geld vooral in t.b.v. van de uitvoering van hun jaarplan en ter bevordering van de leerresultaten. De focus ligt op structurele verbeteringen, zoals doorlopende leerlijnen en omgaan met verschillen tussen leerlingen.

Brugfunctionaris

In Nederland zorgen sociale, culturele en economische verschillen voor ongelijke kansen in het onderwijs. Om dit aan te pakken, is een sterke samenwerking tussen school, thuis en de omgeving nodig, waarbij de brugfunctionaris een belangrijke rol speelt. PCBO ontvangt van 2024 tot 2027 landelijke subsidie voor brugfunctionarissen op vijf scholen, en daarnaast krijgen alle Apeldoornse basisscholen extra middelen voor ondersteuning vanuit de gemeente, afgestemd op hun ondersteuningsbehoefte. De brugfunctionaris helpt onder andere bij vroegsignalering, het versterken van thuissituaties van leerlingen, en het ondersteunen van ouders en leraren. Stichting Stimenz coördineert deze inzet, in samenwerking met scholen, SWV, wijkteams en jeugdhulp. 

Sociale veiligheid

PCBO Apeldoorn scholen besteden veel aandacht aan sociale veiligheid en het welzijn van leerlingen, onder andere via methodes als Kanjertraining en Positive Behavior Support (PBS). Uit gesprekken en de monitor blijkt dat de sociale veiligheid over het algemeen goed is, maar dat er op sommige scholen of in specifieke groepen extra aandacht nodig is. Het lerarentekort maakt het soms lastig om afspraken goed na te leven en gedragsproblemen tijdig aan te pakken. De sociale veiligheid en sociaal-emotionele ontwikkeling wordt jaarlijks gemonitord en besproken met het bestuur. 

Ondersteuning van hoogbegaafde kinderen

PCBO Apeldoorn biedt hoogbegaafde leerlingen passend onderwijs, zoveel mogelijk binnen de eigen basisschool, met compact en verrijkingsaanbod en soms een interne voorziening. Voor leerlingen die meer nodig hebben, is er een bovenschoolse plusvoorziening op twee locaties in Apeldoorn. In 2024 is gewerkt aan het versterken van expertise op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid, waarbij HB-specialisten een centrale rol spelen in kennisdeling via lerende netwerken. Leerkrachten van de Plusklas worden vanaf schooljaar 2024-2025 actiever betrokken bij deze netwerken. De tijdelijke uitbreiding van de Plusklas wordt in 2025-2026 weer afgebouwd, mits de voorzieningen en kennis op de scholen voldoende zijn versterkt.

Kansengelijkheid

PCBO Apeldoorn bespreekt jaarlijks met scholen hoe de overgang van primair naar voortgezet onderwijs (PO-VO) eerlijk en kansrijk verloopt. In 2024 is extra aandacht besteed aan verwijzingsresultaten, heroverwegingen en hoe leerlingen drie jaar later presteren in het VO. Het percentage leerlingen dat op het juiste niveau zit is gestegen, wat wijst op kansrijker adviseren. Kansengelijkheid blijft een speerpunt, met onder andere experimenten met verlengde schooldagen op onderwijsachterstandenbeleid scholen.

IKC-ontwikkeling

PCBO Apeldoorn scholen ontwikkelen zich stap voor stap tot Integrale Kindcentra (IKC’s), waarbij de IKC-kaart helpt om inzicht te krijgen in de ontwikkelfase van elke school. Deze ontwikkeling wordt besproken in managementgesprekken met het College van Bestuur, en waar nodig worden afspraken gemaakt. Sinds 2022 ondersteunt een adviseur doorgaande leerlijnen dit proces, en in 2024 is het beleid rondom kinderopvang en IKC’s verder uitgewerkt.  

PCBO werkt daarbij intensief samen met vier kernpartners (Bixo, MAM’S Kinderopvang, Partou en DOK13) Naast de vier kernpartners zijn er ook andere kinderopvangaanbieders aan onze scholen verbonden (Doomijn en BLOS). 


Personeel & Professionali­sering

 

PCBO Apeldoorn streeft ernaar een topwerkgever te zijn door medewerkers ruimte, vertrouwen en persoonlijke aandacht te geven. In 2024 is verder gewerkt aan het verbeteren van de Employee Journey, het aantrekken en begeleiden van zijinstromers, en het versterken van de onboarding van nieuwe collega’s.

Ook is er beleid ontwikkeld op het gebied van professionalisering, beloning, integriteit en duurzame inzetbaarheid. De website werkenbijpcboapeldoorn.nlis doorontwikkeld om het sollicitatieproces toegankelijker te maken. Daarnaast is geïnvesteerd in leiderschapsontwikkeling, interne scholing en het versterken van de professionele cultuur via ME+U. Met deze inspanningen blijft PCBO Apeldoorn bouwen aan een aantrekkelijke en toekomstgerichte werkomgeving. 

 

Toekomstige ontwikkelingen

Vanuit het strategisch meerjarenbeleidsplan 2024–2028 “Tijd voor samen” werken scholen aan nieuwe manieren om het onderwijs te organiseren, met eerste stappen vastgelegd in hun jaarplannen. PCBO Apeldoorn richt zich op het beperken van personeelskrapte via gerichte arbeidsmarktstrategieën en het versterken van medewerkerstevredenheid en binding. Er wordt geïnvesteerd in persoonlijke groei en een sterke organisatiecultuur, onder andere via de methode ME+U. In 2024 is beleid opgesteld om te voldoen aan de aangescherpte Wet DBA, die vanaf 2025 strenger wordt gehandhaafd. Daarnaast wordt extra ingezet op duurzame inzetbaarheid en preventie van uitval vanuit PCBO Apeldoorn.

Doorontwikkeling van onze professionele cultuur

Met de methode ME+U stimuleert PCBO Apeldoorn persoonlijke groei en versterkt het de organisatiecultuur door inzicht te geven in drijfveren, ontwikkelpotentieel en feedbackvaardigheden van medewerkers en teams. De methode helpt ook bij het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal binnen de organisatie, wat de onderlinge samenwerking bevordert. Teams worden uitgedaagd om te leren en zich buiten hun comfortzone te ontwikkelen. In 2024 hebben zeven cultuurambassadeurs vijftien teamsessies begeleid en kregen nieuwe medewerkers een persoonlijke terugkoppeling op hun ME+U-test. Daarnaast volgden nieuwe directeuren, intern begeleiders en unitleiders een minitraining om met ME+U aan de slag te gaan binnen hun teams.

Ontwikkeling en professionalisering directeuren

Binnen PCBO Apeldoorn wordt sterk ingezet op de ontwikkeling en professionalisering van directeuren, omdat zij een sleutelrol spelen in het succes van scholen en leerprestaties van leerlingen. In kleine groepen leren directeuren en intern begeleiders van en met elkaar aan de hand van praktijkgerichte thema’s en leervragen. Sinds 2022 loopt er een leiderschapstraject gericht op systeemleiderschap, kortcyclisch sturen en het versterken van de lerende organisatie. Dit is in juni 2024 is afgerond en krijgt in 2025 verder vorm. Belangrijke opbrengsten zijn onder andere meer focus in het directeurenoverleg, planmatig werken aan doelen en een sterkere gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook in 2025 wordt leiderschap verder versterkt via een intern programma met thema’s als professionele cultuur, zeggenschap en leiderschap in verandering. 

Intern ontwikkelaanbod

PCBO Apeldoorn stimuleert de ontwikkeling van medewerkers via opleidingen, coaching, lerende netwerken en collegiale consultatie. Ontwikkeling is een vast onderdeel van gesprekken en vindt plaats op individueel, team- en schoolniveau. Het scholingsaanbod is in 2024 verder uitgebreid met trainingen over onder andere werkdruk, AI, rouwverwerking en passend onderwijs.

Governance

In de periode van januari tot en met mei 2024 is een adviestraject uitgevoerd om de organisatiestructuur van PCBO Apeldoorn te herontwerpen in het licht van het strategische meerjarenbeleidsplan. Het herontwerp had als doel een toekomstbestendige organisatie-inrichting te creëren die flexibel inspeelt op de strategische, personele en financiële uitdagingen in het onderwijs. Bovenal moet het de ingezette koers ondersteunen: verhogen van onderwijskwaliteit voor de leerlingen en het werkgeluk van alle medewerkers binnen PCBO Apeldoorn. Dit resulteerde in een kwaliteitsmodel, waarin scholen in clusters samenwerken om synergievoordelen te behalen op het gebied van onderwijskwaliteit en efficiëntie. Dit leidt tot een meer centrale aansturing met ruimte voor maatwerk. 

Analoog hieraan is in de periode van juni tot en met november 2024 een adviestraject uitgevoerd om te komen tot een herontwerp van het Bestuursbureau passend bij de strategie en inrichting van de (clusters) van scholen. Beide herontwerpen zullen in 2025 op een kortcyclische wijze worden gedetailleerd en ingericht. 

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker binnen PCBO Apeldoorn, mede door veranderingen in het onderwijs en de werkomgeving. In 2024 is onze adviseur Inzetbaarheid en Gezondheid gestart met initiatieven zoals een loopbaan-APK, coaching, bedrijfsmaatschappelijk werk en het platform ‘Expeditie naar jezelf’ om medewerkers vitaal en betrokken te houden. Bedrijfsmaatschappelijk werk werd preventief ingezet voor 22 medewerkers, vooral bij thema’s als werkdruk, rouw en werk-privébalans. Het doel is dat medewerkers gezond, productief en met plezier hun werk kunnen blijven doen, nu en in de toekomst.

Verzuim

In 2024 bedroeg het gemiddelde verzuimpercentage 4,18%, waarbij langdurig verzuim (vooral van mentale aard) met 2,58% het grootste aandeel had. Het verzuim bleef vrijwel gelijk aan 2023, mede dankzij investeringen in preventieve maatregelen zoals verlof, bedrijfsmaatschappelijk werk en workshops. Er werd actief gestuurd op wat arbeidsongeschikte medewerkers wél kunnen, wat leidde tot meer aandacht voor geleidelijke re-integratie. De samenwerking met een praktijkondersteuner en bedrijfsarts verliep goed, maar door het stoppen van die partij moest er een nieuwe bedrijfsarts worden gezocht, die per 1 januari 2025 start.

Inzet werkdrukmiddelen

Er wordt binnen de organisatie structureel gesproken over werkdruk en verzuim met medewerkers en schoolteams, waarbij uit gesprekken en het MTO 2023 blijkt dat blijvende aandacht nodig is. Schoolteams gebruiken het werkverdelingsplan en de toolbox van de PO-Raad om werkdruk te verlagen, onder andere via inzet van ondersteunend personeel en externe vakdocenten. In 2024 werd €1.486.000 besteed aan werkdrukverlichting, grotendeels aan personeel, en alle plannen zijn goedgekeurd door de medezeggenschapsraden. Ondanks leerlingendaling worden geen gedwongen ontslagen verwacht dankzij interne mobiliteit. Het HR-beleid richt zich op preventie van arbeidsgeschillen met tijdige begeleiding. Kosten voor ontslaguitkeringen, deels niet meer gedekt door het Participatiefonds, bedroegen in 2024 €51.000.

Strategisch personeelsbeleid

Het strategisch personeelsbeleid komt voort uit ons strategisch meerjarenbeleid en is in samenhang met de jaarplannen van de scholen opgesteld. Scholen kunnen binnen de kaders van het strategisch personeelsbeleid eigen accenten leggen, passend bij wat daarvoor specifiek nodig is. De stafafdeling Human Resources (HR) monitort en evalueert het strategisch personeelsbeleid frequent volgens afspraken en doet dat onder meer in dialoog met teamleden, directeuren en het College van Bestuur. Uitkomsten van tevredenheidsonderzoeken en andere relevante managementinformatie worden hierbij betrokken. HR gaat ook regelmatig in gesprek met de commissie personeel van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR).

Banenafspraak

In 2015 is de Banenafspraak gemaakt om binnen tien jaar 125.000 banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarvan 25.000 in de publieke sector. Voor PCBO Apeldoorn betekent dit dat er in 2026 zeventien banen gerealiseerd moeten zijn. In 2024 is een klassenassistent aangesteld en is het indiensttredingsproces aangepast om te toetsen aan de Participatiewet, met verdere digitalisering gepland in 2025. Diversiteit is opgenomen als speerpunt in het strategisch beleidsplan 2024–2028, mede vanuit de overtuiging dat verschillen waardevol zijn voor leren en samenwerken. De organisatie streeft hiermee naar een inclusiever personeelsbestand. 

Verklaring Omtrent het Gedrag

In 2024 heeft PCBO Apeldoorn zelf gecontroleerd of voor alle nieuwe medewerkers een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanwezig was. Uit de interne controle blijkt dat voor zowel medewerkers in loondienst als externen met VOG-verplichting de VOG steeds tijdig beschikbaar was vóór de start van de werkzaamheden.


Huisvesting

 

Een schoolgebouw is veel meer dan alleen stenen en muren. Het vormt de basis voor de leerervaring van kinderen en is van grote invloed op hun ontwikkeling. Maar het is ook een belangrijke werkomgeving voor onze medewerkers.

We bouwen niet alleen schoolgebouwen, we willen ook een omgeving creëren waarin zowel kinderen als medewerkers kunnen floreren. Hier werken we elke dag hard aan, samen met onze beste partners.

Toekomstige ontwikkelingen

In december 2023 is het Integraal Huisvestingsplan 2024-2039 (IHP) vastgesteld, waarna in 2024 samen met de gemeente en andere schoolbesturen de uitvoeringsafspraken en verantwoordelijkheden zijn uitgewerkt in een uitvoeringsplan en demarcatielijst. Het IHP richt zich op het toekomstbestendig maken van schoolgebouwen, gebaseerd op onderwijskundige inhoud en verwachte leerlingontwikkelingen in relatie tot woningbouw. In 2024 zijn drie projecten (vier scholen) gestart volgens het handboek ‘Vernieuwing schoolgebouwen’, waarbij elk project begint met een Project Start Up (PSU) waarin de kaders worden vastgesteld. Naar verwachting start PCBO in 2025 met twee van deze projecten, te beginnen met aanbesteding en ontwerp. 

Meerjarenonderhoudsplan

Vanuit onze verplichting werken we vanuit het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) aan groot onderhoud van schoolgebouwen. In 2021 is er een actueel en dynamisch meerjarenonderhoudsplan gemaakt dat ieder jaar wordt geactualiseerd en dat we de komende jaren kunnen gaan uitvoeren. Van alle gebouwen hebben we de staat van het gebouw inclusief de financiële consequenties in beeld en nemen we het (groot)onderhoud op in de meerjarenbegroting. 

Nieuwbouwproject

Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) – afgestemd door de gemeente Apeldoorn met onderwijsinstellingen – vormt de leidraad voor nieuwbouw voor het Apeldoorns onderwijs. Vanuit de Kadernota 2016-2019 pakten wij in 2023 en 2024 PCBO De Sjofar als nieuwbouwproject op. 

De nieuwbouw van PCBO De Sjofar: Na sloop in april 2023 volgden vertragingen door vergunningstrajecten en stijgende kosten, wat leidde tot een nieuwe aanbesteding. In 2024 werd een aannemer geselecteerd en dankzij een kansendossier werd het project financieel haalbaar. De bouw verloopt voorspoedig en de oplevering is gepland voor maart 2025, met ingebruikname bij de start van schooljaar 2025-2026. 

Eigen investeringsprojecten

Vanuit de beschikbare Subsidie Uitvoering Ventilatie In Scholen (SUVIS) zou de ventilatie in het gebouw van PCBO De Korenaar worden aangepast. Vanuit het MJOP waren gelden in de komende jaren gereserveerd. Die zijn naar voren gehaald om bij PCBO De Korenaar een interne optimalisatie te realiseren: onderhoud combineren met de ventilatie-aanpassingen. Dit is ook vanuit de behoefte vanuit de school bekeken.

Samen met de architect is gekeken hoe we met zo min mogelijk middelen de school op onderwijskundig vlak toch konden optimaliseren. Dat is mede door het constant financieel bijstellen van de plannen gelukt. Hierdoor is er eind 2023 een start gemaakt met de uitvoering. De aanpassingen zijn in 2024 geheel gerealiseerd. De school heeft nu een prachtig nieuw gebouw, waar zo’n 370 kinderen Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) krijgen, en een prachtig nieuw plein. 

 

Voor PCBO De Diamant Het Kristal is in 2024 onderzocht hoe het gebouw beter kan worden ingedeeld om het onderwijs te verbeteren en ruimte te creëren voor groei, mede vanwege de volle scholen in de wijk Zuidbroek. Er zijn meerdere ontwerpen gemaakt in overleg met de directie, waarbij factoren als financiële haalbaarheid, tijdelijke huisvesting en eigenaarschap van het gebouw zijn meegenomen. Op basis van een businesscase wordt in het eerste kwartaal van 2025 besloten of het project doorgaat, met als doel om bij goedkeuring in de zomer van 2025 te starten met de uitvoering.

 

Voor PCBO De Diamant Beemte is, net als bij De Korenaar, de SUVIS-subsidie gecombineerd met MJOP-middelen om ventilatieverbetering en interne optimalisatie mogelijk te maken. Hoewel het gebouw nog niet in het nieuwe IHP is opgenomen, is het in 2024 in twee fasen gerenoveerd, wat heeft geleid tot een aanzienlijke levensduurverlenging. Dankzij deze renovatie kan de school nu ook kinderen uit de wijk Zuidbroek een plek bieden. 

Klein onderhoud: meldingen gedigitaliseerd

PCBO Apeldoorn begroot jaarlijks ongeveer €125.000 voor klein onderhoud, zoals het verhelpen van lekkages of defecte verlichting, waarbij meldingen digitaal via Insite worden gedaan. Door vaste afspraken met leveranciers is de opvolging goed geregeld, maar de kosten stijgen doordat grootschalige investeringen uitblijven en er daardoor meer klein onderhoud nodig is.

Aandacht voor een beter binnenklimaat

Het binnenklimaat op scholen kreeg sinds 2020 extra aandacht, mede door corona, waarna het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) de ventilatie op alle scholen heeft beoordeeld. PCBO Apeldoorn kijkt breder dan alleen ventilatie en neemt het totale binnenklimaat mee in onderhouds- en bouwplannen, met prioriteit voor scholen zonder geplande nieuwbouw of renovatie. Voor vijf scholen werd SUVIS-subsidie aangevraagd, maar de eerste aanbesteding in 2022 mislukte door gebrek aan inschrijvingen van installateurs. In 2023 en 2024 zijn alsnog alle projecten uitgevoerd, waarbij ook de uitstraling van lokalen is verbeterd. Daarmee zijn alle SUVIS-projecten tijdig afgerond.

Schoolpleinen vergroenen

In 2024 heeft PCBO Apeldoorn, met subsidie van de gemeente, vier extra schoolpleinen vergroend: 

  • PCBO De Gong
  • PCBO De Wegwijzer
  • PCBO De Emmaschool
  • PCBO De Diamant Beemte 

Hiermee komt het totaal op twintig vergroende pleinen sinds de start van de subsidieregeling. Kinderen, ouders en buurtbewoners zijn actief betrokken bij het ontwerp van de pleinen, wat heeft geleid tot uitdagende en kindvriendelijke speelomgevingen. Voor 2025 staat alleen PCBO Daltonschool Ichthus nog op de planning. Wel vraagt het onderhoud van deze groene pleinen om een nieuwe aanpak, waarvoor in 2025 een aanbesteding wordt voorbereid. 

Gebouwbeheer

PCBO Apeldoorn heeft in 2023 een portaal ingericht waarin alle informatie over de schoolgebouwen centraal wordt verzameld, zoals bouwtekeningen, keuringen en ruimtelijke indelingen. In 2024 is dit portaal verder geoptimaliseerd en is ook het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) geïntegreerd en dynamisch gemaakt. Hierdoor kan het MJOP continu worden bijgewerkt op basis van de actuele staat van de gebouwen. In 2025 wordt verdere sturing gegeven aan het gebruik van dit systeem om het gebouwbeheer nog efficiënter te maken.


Financiën

 

Het financieel beleid van PCBO Apeldoorn is gericht op het waarborgen van een stabiele en gezonde financiële basis, zodat goed onderwijs kan worden voortgezet en er ruimte blijft voor innovatie en strategische ontwikkeling.

Met het strategisch meerjarenbeleidsplan 2024–2028 ‘Tijd voor samen’ is de ambitie uitgesproken om financieel in control te zijn én te blijven, met duidelijke procedures en sturingsmechanismen. Vijf strategische initiatieven vormen hiervoor de leidraad, waaronder het versterken van interne controle, het opstellen van een meerjarig financieel beleidsdocument, het optimaliseren van managementinformatie en het structureel inbedden van het onderwerp financiën in de gesprekkencyclus. Deze initiatieven worden de komende jaren verder uitgewerkt en geïmplementeerd, met als doel een toekomstbestendige organisatie die financieel wendbaar en verantwoord blijft opereren.

Voor het jaar 2024 waren de prioriteiten van het financieel beleid (in willekeurige volgorde):

Zorgen voor continuïteit

We zorgen ervoor dat onze financiën op orde zijn door regelmatig te kijken naar inkomsten en uitgaven. We doen dit onder andere via kwartaalrapportages en periodieke gesprekken op verschillende lagen binnen de organisatie. 

Opstellen meerjarenbegroting

De meerjarenbegroting van PCBO Apeldoorn vormt een belangrijk instrument om het financieel beleid te sturen en de ambities uit het strategisch beleidsplan te realiseren op het gebied van onderwijskwaliteit, HRM, huisvesting en ICT. In 2024 is voor het eerst door de scholen zelf een meerjarenbegroting opgesteld voor de jaren 2025–2027, wat zorgt voor meer inzicht en tijdige bijsturing op zowel school- als stichtingsniveau. De actiepunten die voortkomen uit het strategisch meerjarenbeleidsplan zijn opgenomen in de school- en jaarplannen en worden financieel onderbouwd in de begrotingen. Voor de uitvoering van het SMBP 2024–2028 is in de jaarrekening 2024 een bestemmingsreserve “Strategisch Meerjarenbeleid” gevormd, waarmee ruimte is gecreëerd voor het realiseren van doelstellingen uit het SMBP. 

 

Ontwikkelingen en beleid

Binnen PCBO Apeldoorn worden de actualiteiten continu gevolgd en wordt rekening gehouden met de financiële impact op basis van de huidige bekende regelgeving. In dit hoofdstuk beschrijven we de ontwikkelingen en het beleid dat hiermee samenhangt. 

Toekomstige ontwikkelingen

PCBO Apeldoorn houdt voortdurend rekening met actuele ontwikkelingen en hun financiële impact, zoals prijsstijgingen, politieke onzekerheid en wijzigingen in bekostiging. Belangrijke risico’s zijn onder andere het mogelijk uitblijven van indexatie, herinrichting van de basisbekostiging en de herijking van achterstandsscores, waarvan de financiële gevolgen nog onduidelijk zijn.

Als gevolg van de vele tijdelijke middelen, zoals NPO en subsidie basisvaardigheden, wordt de indruk gewekt dat er ogenschijnlijk sprake is van een bovenmatige omvang aan financiële middelen. Dit vraagt om zorgvuldige analyse en communicatie. Daarnaast leidt arbeidsmarktkrapte tot hogere kosten en vraagt dit om extra inzet op goed werkgeverschap. Vanaf 2025 sluit PCBO zich aan bij twee onderwijsregio’s om samen te werken aan voldoende en goed opgeleid onderwijspersoneel.

Investeringsbeleid

Het investeringsbeleid van PCBO Apeldoorn is onderdeel van zowel het inkoopbeleid als de financiële begroting, waarbij investeringen worden opgenomen in voorstellen van budgethouders en vastgesteld door het College van Bestuur. Sinds 2024 werkt PCBO met een meerjareninvesteringsbegroting, waarin onder andere investeringen zijn opgenomen voor veiligheid en onderhoud van schoolgebouwen via het MJOP. Daarnaast wordt geïnvesteerd in meubilair, ICT-middelen (gericht op vervanging en digitale geletterdheid) en overige voorzieningen zoals koffieautomaten. Deze aanpak zorgt voor meer structuur, overzicht en toekomstgerichtheid in het investeringsbeleid. 

Treasury (Geldbeheer)

PCBO Apeldoorn beschikt over een treasurystatuut dat voldoet aan de geldende OCW-regelgeving. Het treasurybeleid ondersteunt de primaire doelstelling van de organisatie – goed onderwijs – door te zorgen voor financiële continuïteit. De belangrijkste doelen zijn het tijdig beschikbaar hebben van geldmiddelen, het beperken van financieringskosten, efficiënt betalingsverkeer, verantwoord rendement op overtollige middelen en het beheersen van financiële risico’s. De publieke middelen worden ondergebracht bij het ministerie van Financiën via schatkistbankieren, waarmee het geld pas wordt ingezet zodra dat nodig is voor de uitvoering van de publieke taak.

Deelname aan dit systeem is vrijwillig voor onderwijsinstellingen, maar PCBO Apeldoorn kiest hier bewust voor.

Allocatie van middelen

Het allocatiebeleid van PCBO Apeldoorn beschrijft hoe de ontvangen OCW-middelen jaarlijks worden verdeeld over de scholen en de bovenschoolse organisatie, met herziening op basis van actuele ontwikkelingen. Het beleid is onderdeel van de kadernota en gebaseerd op vijf uitgangspunten: 

  1. Transparantie – inzicht in opbouw, toedeling en besteding van middelen;
  2. Eenvoud – duidelijke en uitvoerbare spelregels;
  3. Realisme – middelen sluiten aan op taken;
  4. Solidariteit – gezamenlijke verantwoordelijkheid voor niet-beïnvloedbare risico’s;
  5. Prikkels – stimulans voor ondernemend gedrag, beperking van calculerend gedrag. 

De lasten van solidariteit en collectiviteit worden bovenschools gedragen of gecompenseerd via toeslagen, en scholen dragen hieraan bij via een afdracht op basis van hun rijksvergoedingen. Ook de kosten voor centraal beleid, zoals administratie en professionalisering, worden zo gefinancierd. Het allocatiebeleid van 2024 sluit aan op dat van 2023. 

Onderwijsachterstandenmiddelen

PCBO Apeldoorn ontvangt jaarlijks onderwijsachterstandsmiddelen (OAB) van de Rijksoverheid, gebaseerd op CBS-berekeningen met factoren zoals ouderlijk opleidingsniveau, herkomst en schuldsanering. Deze middelen worden rechtstreeks toegekend aan de betreffende scholen en bedroegen in 2024 in totaal €1.036.000 voor acht scholen. De inzet van deze middelen sluit aan op het ondersteuningsprofiel en schoolontwikkelplan, met focus op structurele verbeteringen zoals leeromgeving, deskundigheid van leerkrachten en gerichte leerlijnen. Alle OAB-middelen zijn in 2024 volledig op schoolniveau besteed.

Planning-en-controlcyclus

De planning-en-control cyclus van PCBO Apeldoorn is een belangrijk sturingsinstrument waarin doelstellingen worden vastgesteld en de voortgang wordt gemonitord. Met de start van het strategisch meerjarenbeleidsplan 2024–2028 zijn drie financiële speerpunten geprioriteerd:  

  1. Het borgen van financiële stabiliteit; 
  2. Het ontwikkelen van integrale stuurinformatie (zoals de schoolkaart);
  3. Het verbeteren van managementrapportages met focus op risico’s en afwijkingen. 

Deze onderdelen zijn al deels ingebed in de bestaande cyclus en worden de komende jaren verder aangescherpt. De cyclus bestaat uit onder andere het SMBP, kadernota, jaarplannen, meerjarenbegroting, kwartaalrapportages en gesprekken tussen schooldirecteuren en het College van Bestuur. Budgethouders hebben daarnaast continu inzicht via een online dashboard met actuele gegevens over budget en formatie.

Informatiebeveiliging en privacy

PCBO Apeldoorn heeft in 2024 grote stappen gezet in de implementatie van de AVG/ privacy en bevindt zich nu op een hoog volwassenheidsniveau. Er is gewerkt aan privacybeleid, governance, registers van verwerkingsactiviteiten en bewustwording. Hoewel de basis op orde is, zijn verdere verbeteringen nodig in de samenhang tussen jaarplanning en versiebeheer, en wordt in 2025 gewerkt aan een register voor relaties. De focus voor 2025 ligt op verdere training, documentatieverbetering en het publiceren van nieuwe privacyverklaringen op het intranet. PCBO blijft zich inzetten voor continue beheersing van de bescherming van persoonsgegevens. 

Intern risicobeheersingssysteem

We hebben een systeem om onze financiële risico’s te beheersen. Dit systeem helpt ons om onze doelen te bereiken en waar nodig bij te stellen. We rapporteren elk kwartaal over de actuele risico’s en onze aanpak. De belangrijkste risico’s en onzekerheden staan hieronder benoemd. De nadere toelichting hierop is in het originele bestuursverslag terug te lezen. 

  1. Onvoorzienbare en onbeheersbare leerlingfluctuaties;
  2. Financiële gevolgen van beëindiging arbeidsrelatie ter voorkoming van een geschil of om een bestaand geschil op te lossen;
  3. Instabiliteit bekostiging;
  4. Onvolledige indexatie van bekostiging;
  5. Hoger dan begrote kosten voor (ziekte-)vervanging;
  6. Arbeidsmarkt schaarste;
  7. Restrisico’s
  8. Uitvoeringsrisico’s in de bedrijfsvoering 

Bij PCBO Apeldoorn blijven we continu werken aan een stabiele financiële basis, zodat we onze leerlingen het best mogelijke onderwijs kunnen bieden. 


Verant­woording van de Financiën

 

In dit hoofdstuk wordt het financiële overzicht over het afgelopen jaar gepresenteerd. Dit financiële overzicht is een weergave van onze inkomsten, uitgaven, kosten en opbrengsten over het afgelopen boekjaar. Deze jaarrekening is opgesteld conform de geldende regelgeving en biedt inzicht in de financiële gezondheid van onze organisatie.

 

In de balans wordt de verhouding tussen activa (bezittingen), passiva (schulden) en het eigen vermogen getoond, terwijl we in de de staat van baten en lasten een overzicht geven van de opbrengsten (baten) en kosten (lasten) van PCBO Apeldoorn in het jaar 2024. Met de kengetallen geven wij inzicht in de financiële gezondheid van onze organisatie.

 

Staat van baten en lasten

 

Staat van baten en lasten (x € 1.000)Realisatie vorig jaar 2023Begroting verslagjaar 2024Realisatie verslagjaar 2024202520262027Verschil verslagjaar t.o.v. begrotingVerschil verslagjaar t.o.v. vorig jaar
BATEN
Rijksbijdragen42.53440.28441.90243.21442.56442.3031.618-632
Overige overheidsbijdragen en subsidies---350350351--
Overige baten1.3171.0351.5481.5841.5061.477513232
TOTAAL BATEN43.85141.31943.45045.14844.42044.1312.131-400
LASTEN
Personeelslasten36.09736.55537.26538.78137.07536.6657101.169
Afschrijvingen8349518781.2221.3051.355-7344
Huisvestingslasten3.1993.1673.0603.1623.2233.223-107-139
Overige lasten3.3773.2403.4103.2943.1853.14917033
TOTAAL LASTEN43.50743.91344.61346.45944.78844.3927001.107
SALDO
Som baten en lasten345-2.594-1.163-1.311-369-2621.431-1.424
Saldo financiële baten en lasten43135051327526024016382
TOTAAL RESULTAAT VOLGENS JAARREKENING776-2.244-650-1.036-109-221.594-1.342
Onttrekking bestemmings- reserve NPO-1.9621.0888924222-8741.088
TOTAAL RESULTAAT incl. onttrekking NPO776-282438-144-67-720-338

Toelichting staat van baten en lasten

Staat van baten en lasten

De realisatie over 2024 laat aan zowel de baten als de lastenkant forse verschillen zien ten opzichte van de begroting 2024 en een groot verschil ten opzichte van de realisatie over het boekjaar 2023. Dit is vooral het gevolg van de nieuw afgesloten cao’s die met terugwerkende kracht in juli 2023 en in oktober 2024 van kracht werden. Beide CAO’s waren niet in de begroting 2024 opgenomen.

Toelichting baten

De baten liggen ruim hoger dan de begroting. De belangrijkste oorzaken hiervan staan hieronder beschreven: 

  • Meer ontvangen bekostiging als gevolg van indexering over 2024 (met name als gevolg van CAO-verhogingMeer overdracht van ondersteuningsmiddelen uit het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs dan begroot. Het betreft een doorgevoerde verhoging van de lichte ondersteuningsmiddelen van  42,- per leerling ten opzichte van de begroting. 
  • Overige diverse incidentele bekostiging zoals met name de subsidies zij-instroom, basisvaardigheden en vrij roosteren leraren waar in de begroting nagenoeg geen rekening mee was gehouden. 
Wijziging bekostigingssystematiek  

Vanaf 1 januari 2023 is de bekostiging van het primair onderwijs vereenvoudigd, wat voor ons bestuur een tekort van €1.754.000 heeft veroorzaakt. Samen met andere schoolbesturen zijn we hiertegen in beroep gegaan, en de rechter gaf ons in juni 2024 gelijk, maar de overheid is in hoger beroep gegaan.

Toelichting lasten 
  1. Personeelslasten: De personeelskosten waren in 2024 € 710.000 hoger dan begroot. Dit kwam vooral door de nieuwe cao met een loonsverhoging van 4,9%, extra inzet van personeel ingezet op subsidies, en hogere kosten voor extern personeel door ziekte en vacatures. Tegelijkertijd waren er lagere kosten voor pensioenpremies, ontslag, opleidingen en arbodienst. De UWV-uitkeringen vielen hoger uit dan begroot, maar deze worden grotendeels gecompenseerd door inzet van extra formatie ter vervanging. 
  2. Afschrijvingskosten: De afschrijvingskosten waren lager dan verwacht. Dit komt doordat renovaties aan de gebouwen van Korenaar en Beemte later klaar waren dan gepland, en de verbouwing van het Kristal is uitgesteld. Daardoor begonnen de afschrijvingskosten ook later. 
  3. Huisvestingskosten: De totale huisvestingskosten kwamen ongeveer overeen met de begroting, maar er waren wel verschillen per onderdeel. De kosten voor onderhoud en energie kwamen lager uit dan verwacht, onder andere door een incidentele vergoeding en lagere tarieven. Daartegenover stonden hogere kosten voor verhuizingen, tuinonderhoud (door meer groene schoolpleinen wat meer onderhoud vergt), en tijdelijke huisvesting voor de Sjofar. 
De belangrijkste ontwikkelingen in de meerjarenbegroting  

De cijfers in de meerjarenbegroting 2025–2029 zijn gelijk aan de eerder vastgestelde begroting. Voor de jaren 2025 en 2026 wordt een negatief begrotingssaldo verwacht van respectievelijk € 143.000 en € 67.000. Deze tekorten worden opgevangen binnen het Eigen Vermogen. Vanaf 2027 wordt een sluitende begroting verwacht, met in de jaren daarna een klein positief resultaat. 

De begroting is gebaseerd op het aantal leerlingen en de bijbehorende bekostiging per leerling. In 2025 kunnen de NPO-middelen nog tot 31 juli worden ingezetwat daarna overblijft, wordt toegevoegd aan een nieuwe bestemmingsreserve voor het Strategisch Meerjaren Beleidsplan (SMBP) 2024–2028. Verder is in de begroting rekening gehouden met bestaande subsidieregelingen, zoals voor nieuwkomers en zijinstroom. 

Een belangrijk aandachtspunt is de wens voor meer structurele bekostiging vanuit de overheid, in plaats van losse subsidies. Ook verandert de bekostiging voor professionalisering: vanaf 2025 wordt deze gehalveerd (de helft gaat naar de Onderwijsregio’s) en vanaf 2026 is deze bekostiging nog onzeker. Wel is in de begroting opgenomen dat er € 65 per leerling terugkomt vanuit de Onderwijsregio’s naar de onderwijsbesturen 

Tot slot is indexatie een risico. De begroting gaat ervan uit dat prijsstijgingen worden gecompenseerd via de bekostiging, maar dat wordt onzeker gezien de politieke agenda en de speerpunten op deze agenda.

Balans

 

Realisatie vorig jaar 2023Realisatie verslagjaar 2024202520262027
ACTIVA
VASTE ACITVA
Immateriële vaste activa
Materiële vaste activa5.658.3247.718.7608.518.0008.605.0008.720.000
Financiële vaste activa
Totaal vaste activa5.658.3247.718.7608.518.0008.605.0008.720.000
VLOTTENDE ACTIVA
Voorraden
Vorderingen662.279792.954500.000500.000500.000
Kortlopende effecten
Liquide middelen13.032.20813.597.2738.356.0006.566.0006.283.000
Totaal vlottende activa13.694.48714.390.2278.856.0007.066.0006.783.000
TOTAAL ACTIVA19.352.81122.108.98717.374.00015.671.00015.503.000
PASSIVA
EIGEN VERMOGEN
Algemene reserve7.041.7787.041.7786.372.0006.263.0006.242.000
Bestemmingsreserves5.565.2114.915.2962.808.0002.766.0002.744.000
Overige reserves en fondsen
Totaal eigen vermogen12.606.98911.957.0749.180.0009.029.0008.986.000
VOORZIENINGEN948.1071.031.354917.000842.000817.000
LANGLOPENDE SCHULDEN-----
KORTLOPENDE SCHULDEN5.797.7159.120.5597.277.0005.800.0005.700.000
TOTAAL PASSIVA19.352.81122.108.98717.374.00015.671.00015.503.000

Toelichting van de balans

In 2024 zijn de materiële vaste activa met ruim € 2 miljoen gestegen door investeringen in schoolgebouwen, meubilair en duurzaamheid. Ook de overige vorderingen namen toe, vooral door vooruit ontvangen bedragen voor nieuwbouw van de gemeente Apeldoorn waarvoor de uitgaven nog volgen. De liquide middelen zijn gestegen door voorschotten voor nieuwbouw, subsidies en renteopbrengsten, terwijl sommige investeringen zijn uitgesteld. De bestemmingsreserves daalden door met name een onttrekking uit de NPO-reserve. Het positieve reguliere resultaat wordt in 2024 volledig toegevoegd aan de bestemmingsreserve voor de uitvoering van het Strategisch Meerjaren Beleidsplan. De voorzieningen bleven in totaal gelijk. De kortlopende schulden stegen met ruim € 3 miljoen door openstaande facturen, loonheffing, vooruit ontvangen subsidies en nog te betalen posten. 

Voor de komende jaren laat de meerjarenbalans vanaf 2026 een stabiel beeld zien, met een stijgende boekwaarde van de vaste activa door geplande investeringen in renovatie en duurzaamheid. Deze investeringen worden uit eigen middelen betaald, wat leidt tot een afname van de liquide middelen. Het eigen vermogen daalt in 2025 en 2026 door begrotingstekorten, inzet van NPO-gelden welke worden onttrokken uit de bestemmingsreserve NPO en stijgende investeringen in Materiële Vaste Activa. Vanaf 2027 wordt een sluitende begroting verwacht. De kasstromen en financiering worden de komende jaren vooral beïnvloed door investeringen in onderhoud, duurzaamheidsbijdragen en bouwkundige aanpassingen. In 2025 ligt de nadruk op regulier onderhoud en duurzaamheid, terwijl in 2026 en 2027 vooral renovaties gepland staan. Sinds 2019 worden uitgaven voor groot onderhoud geactiveerd op de balans en afgeschreven, en deze methode blijft ook in de toekomst van kracht.

Kengetallen

 

KengetalRealisatie vorig jaar 2023Realisatie verslagjaar 2024Begroting 2025Begroting 2026Begroting 2027Signalering
Solvabiliteit 20,70,60,60,60,6Ondergrens: < 0,3
Weerstands vermogen28,50%27,20%20,20%20,20%20,20%Ondergrens: < 5%
Liquiditeit2,41,61,21,21,2Ondergrens: <0,5
Rentabiliteit1,80%-1,50%-2,30%-0,20%0,00%Afhankelijk van reservepositie schoolbestuur
Indicatie reserve positie (per einde verslagjaar)8,70%0,00%-2,20%-5,00%-6,30%Bovengrens: > 0

Toelichting kengetallen

In zijn algemeenheid kan worden geconcludeerd dat de financiële positie van PCBO Apeldoorn goed is. Bijna alle financiële kengetallen liggen binnen de grenzen van de signaleringswaarden van de Inspectie van het Onderwijs.  

De solvabiliteit blijft stabiel en ruim boven de ondergrens, ondanks een daling door de inzet van NPO-middelen. Het weerstandsvermogen daalt vanaf 2024 doordat de totale baten harder stijgen dan het eigen vermogen, mede door het gebruik van bestemmingsreserves.  

Ook de liquiditeit neemt af door negatieve begrotingsresultaten en geplande investeringen in duurzaamheid en onderhoud.  

De rentabiliteit daalt richting een neutraal resultaat, wat past bij de meerjarenbegroting die uitgaat van begrotingsevenwicht. 

De reservepositie binnen de grens van de signaleringswaarde, wat vooral komt door onttrekkingen uit de bestemmingsreserve NPO. Conform de huidige cijfers is er eind 2024 geen sprake van bovenmatig publiek eigen vermogen.